Avtor: Nina Košir
26.05.2017 - Operativec = Operativka

Ničkolikokrat sem že imela namen pisati o gasilkah v operativnih vrstah, pa vedno pride nekaj vmes. A po dveh zaporednih intervencijah pretekli vikend in kar nekaj operativkam na kraju dogajanja, je le padla odločitev, da tudi sama napišem nekaj besed v razmislek. Ne samo gasilcem ampak tudi gasilkam.

Kolikorat slišim, da ženske nismo primerne za to in za ono, da smo za v kuhinjo, pa če se  slučajno zgodi da pridemo v dnevno sobo je »štrikec« že predolg. Zakaj bi bilo v gasilstvu (sploh v operativi) kakorkoli drugače, ane!?  A tudi svetle izjeme se zmeraj najdejo.

Predsodki, ki so velikokrat v prvih vrstah so, da nismo psihofizično zmožne enakega dela, da zganjamo paniko za prazen nič in da se same izločimo.

Ja, priznam. Nismo fizično tako močne in pripravljene kot velika večina moške populacije, ampak to še ne pomeni da me ne zmoremo. Drage gasilke me pa si svojim jokanjem in jamranjem (ne morem, nimam časa, jaz to ne bi...) ne delamo ravno velike usluge. Včasih je potrebno stisnit zobe in po domače povedano »lulat proti vetru«. Same sebi, pa še komu drugemu dokazati, da smo tam, da nikamor ne gremo in da se lahko zanesejo na nas.

Pa še vedno bo ostal predsodek, da nimamo dovolj znanja. A ne glede na to, kako se obračamo, smo konec koncev, vendar šle skozi enaka izobobraževanja kot ostali operativci, nihče nam ni gledal skozi prste, pokazati smo morale določeno znanje in sposobnosti, da smo si pridobile čin gasilec, ali pa celo kakšen višji čin. Da smo postale operativke smo morale opraviti še zdravniški pregled, nekatere izmed nas tudi po 4. členu. Kar nekaj operativk ima opravljenega tudi kašnega izmed tečajev, recimo tehnično reševanje, nosilec izolirnih diahlnih aparatov, bolničar ... Zakaj torej vse te opreativke ne bi sodelovale na intervencijah? Kaj res nismo pripravljene in ne znamo, ne zmoremo?

Kljub temu pa samo opravljen tečaj le ni dovolj.

In ja, zopet priznam, da je treba pokazati tudi zanimanje. Udeležba na vajah precej pomaga, novo pridobljeno znanje tudi, ampak vse to nam ne služi kaj dosti, če nimamo izkušenj. Kako drugače pa si jih bomo nabrale, če ne na intervencijah?  

Zato dragi naši ljubi fantje gasilci, pokažite tudi malo vašega zaupanja. Dodelite nam za začetek manjše naloge, in nas tako počasi pripeljite tudi do malce zahtevnejšega dela.

Predvsem pa, namesto da nam včasih vržete poleno pod noge, nam raje pomagajte z vašim neprecenljivim znanjem, da bomo skupaj še boljši in uspešnejši. Nenazadnje izvozimo na nujno vožnjo vsi z istimi mislimi v glavi – (nesebično) pomagati tistim, ki nas v tistem trenutku potrebujejo.