Avtor: Nina Košir
24.04.2017 - Gori na gori gori

Občni zbori in mrzli dnevi so mimo. Prebuja se pomlad in suho vreme… Idealno za pohode, uživanje v naravi in požare.

Teh je bilo v zadnjem obdobju ogromno. In pamet nekaterih ljudi, ki kljub opozorilom, prepovedim in »ne vem čem še vse«  zažigajo in kurijo na prostem, je milo rečeno ekstremno kratka. Trenutek nepazljivosti, odsotnost ali sunek vetra lahko naredijo nepopravljivo škodo.

Vse kar slišim in berem, v zadnjem času, je o požarih na prostem. Šmarna gora, Lovrenc nad Polhovim Gradcem, podrast pri Golovcu, Dol – Dolsko… Vsak dan nekje zaradi požara na prostem piskajo pozivniki. V enem izmed okoliških društev so v enem samcatem tednu piskali petkrat. Ljudje božji 5x!!!!!  Spet drugi so se s požarom borili na strmem, težko dostopnem pobočju 8 ur.  Še dobro da imamo poleg poklicnih enot še toliko prostovoljcev, ki so pripravljeni spustiti vse iz rok ko se zasliši pisk pozivnika, in nesebično odhiteti na pomoč.

Že v preteklosti se je ničkolikokrat izkazala potreba po dodatnih okrepitvah zunaj poklicnih vrst in medsebojno sodelovanje gasilski zvez. Če se ozremo nazaj, se nam kar hitro v spomin prikrade nekaj velikih požarov na prostem, poleg vseh, ki v zadnjih letih pustošijo po Krasu, pa se nam pred očmi odvijejo prizori še marsikaterega drugega.

Na primer požar iz leta 2010 v Bovcu na gori Rombon, kjer je strmo pobočje onemogočalo številčno večji dostop do pogorišča. Leta 2012 so ognjeni zublji pokazali svoje zobe na Sveti gori pri Novi Gorici , kjer je pri gašenju poleg helikopterjev pomagalo tudi italijansko letalo. Pa na Peci decembra leta 2015. Ta se je razširil celo na avstrijsko stran. Nekaj časa je bilo gašenje tudi prekinjeno zaradi oteževalnih okoliščin, ki jih je povzročalo vreme. Zagodla jim je megla.

Ob vseh teh požarih na strmih pobočjih in gorah je vredno omeniti tudi to, da nas velika večina sploh ne ve, da imamo v Sloveniji posebno enoto usposobljeno za gašenje požarov v visokogorju  imenovano Gamsi. Enoto sestavlja 26 prostovoljnih gasilcev iz območja Bovca. Kljub temu pa posredujejo tudi na drugih delih Slovenije, če je njihova pomoč potrebna.

In ob sprehodu po spominu, ob vsem sodelovanju gasilsko – reševalnih enot, dajmo sodelovati še sami s pametjo in imejmo v mislih posledice, ki jih lahko prinesejo naša dejanja. Zdravakmečka logika naj nam da vedeti, da v sušnem obdobju raznorazno zažiganje pač enostavno ne pride v upoštev.

Torej po pameti med prvomajskimi »kresnimi nočmi«...