Avtor: Gašper Bizjak
24.12.2014 - The show!

Že nekaj mesecev me oblegajo misli - o statusa gasilca, o intervencijah, o političnih odločitvah, o slovenski zavisti, o županih. Imel sem napisan blog - o nižanju plač, a sem ga na koncu, preden sem stisnil gumb "Dodaj dnevnik!" pobrisal. Pa čeprav je bil eden najboljših po mojem okusu. Zakaj? Ker mi je postalo vseeno. Gasilci čakajo moj novi blog. Novinarji čakajo moj novi blog. In bi po vsej verjetnosti priromal na takšen ali drugačen multimedijski portal. Izpostavil bi se. Zakaj in čemu? Kaj imam na koncu jaz od tega? Nič. Ampak ko pride do ugleda gasilcev in do širjenja negativizma - to je moje področje. 

Če kdo ve kaj o promociji gasilstva v Sloveniji sem to jaz. Z video vsebino (pri kateri je sodeloval znanec Davor Bivic - hvala še enkrat), s katerim smo dosegli največ ogledov (in duplikatov) v Sloveniji. Z deljenjem izkušenj iz poklicnega gasilstva - posamezne bloge je prebralo tudi po 80.000 različnih oseb. In Facebook statusi. Ljudje so nas začeli trepljati po rami - tudi v času, ko ni bilo poplav, žleda, ipd.

"Veš, sem videl tisti video - gasilci ste carji"; opazka, ki sem jo slišal ničkolikokrat od popolnih neznancev, ki so se kdovezakaj in kje pojavili v moji družbi. Tako da vem. Vem kje smo bili in kje smo zdaj.

Za uradni uvod bi si sposodil citat iz zadnjega bloga moje kolegice, ki jo cenim in spoštujem. Blanka, verjamem da očitkov ne bom deležen.

"Da. Dopuščam možnost, da se motim." - a večji del mene govori, da se ne.

Zadnjih nekaj dni sem deležen SMSjev, klicev, statusov. Preobremenjenih oseb z negativizmom, ki je privrel iz vseh strani. Pa se večkrat vprašam - zakaj se postavljam v bran nekemu TV showu, ki morda ne bo uspel?

Iz preprostega razloga. Ker sem bil popolnoma na istem. Ko je na plan prišel naš video Gasilci, ni tako lahko kot se zdi - so se smejali in da to ni način - so govorili. Ko je bil video objavljen v medijih in opevan z vseh koncev so bili tiho. In sedaj se dogaja popolnoma enako.

Ko se komercialna TV odloči donirati 50.000 EUR društvu in posamezniku je to narobe - govorijo. Ker bodo oni (novinarji) s tem nekaj zaslužili na račun gasilcev in na račun svojega "showa". Seveda morajo pokriti zaposlene, stroške itd. - ki jih ne bo malo, saj od tega živijo, a obenem bo nekdo prejel nagrado. Kje je tukaj problem? V tem, da bo neko društvo in nek Janez prejel denar in drugi ne?

Drugič me zmoti širjenje negativizma, da bo ta "show" živa polomija in osmešenje gasilcev. Smo res tako naivni, da to verjamemo? Ta "show" zagotovo ne bo Kmetija išče šefa, veliki Bratec ali show o tem kako voditi vaško Krčmo. Bo drugačen. Zakaj jim ne bi dali priložnosti? Res mislite, da bi ključni akterji tvegali ves svoj ugled, če bi bili prepričani - da bo "show" polomija?

Povem vam, dragi moji bralci - bil sem na POP TVju, v oddaji 24ur. Gost. Skrbelo me je - kakšna vprašanja mi bodo zastavili in novinar bi me lahko v vsakem trenutku vprašal nekaj, česar ne bi vedel takoj - in bi si naredil blamažo. Pa me ni. To ni njihov namen, v to sem prepričan.

In še enkrat vam povem - bili so proti gasilskim disciplinam kot so Fire Combat. Bili so proti promociji gasilstva z drugačnimi pristopi. Vse kar je sveto je vedno bilo - Rosenbauerca in zajem vode z bazena. Pa se je vse ostalo nekako izkazalo za dobro - čeprav je bilo sprva ocenjeno za neprimerno.

Zato pa - Gasilci in Gasilke - narod moj slovenski. Dajte jim priložnost. Ne bodite negativni za vsako stvar, ki je nova.

Kaj pa "show" Gasilska enota 14?

"The show" smo naredili sami.

Gledali ga bomo pa tako ali tako vsi. In bo med najbolj gledanimi kadarkoli. Verjemite.