Avtor: Gašper Bizjak
21.11.2012 - Kretenizem na slovenskih cestah!

Ločiš kretena za volanom od dobrega voznika? Če je odgovor pritrdilen si verjetno dober ali vsaj zmeren voznik.
V nasprotnem primeru pa spadaš med vrste posameznikov za: a) umsko prevzgojni zavod - b) zapor - c) prisilni jopič!

Mi želi kdo očitati zapisano? Kar! Stvari, ki jih vidim na cesti v času službe in izven nje - me spravljajo v obup. In če gorenjci stereotipno veljajo za slabe voznike, vas moram obvestiti - da po mojih izkušnjah temu še zdaleč ni tako. Slabi vozniki prihajajo iz vseh koncev in krajev Slovenije, še najmanj pa jih je iz gorenjske.

Država z ukrepi zmanjšala število smrtnih žrtev. Novica dneva, na tem in onem portalu, pa po radiu in televiziji. Ja, seveda... Vsi si pripisujejo zasluge za manj smrtnih žrtev. Višje kazni? In kaj potem? To kretenov ne ustavi! Sploh pa se nihče očitno ne zaveda, da se število smrtnih žrtev zmanjšuje zaradi varnih avtomobilov, ki postajajo prave pravcate neuničljive trdnjave. Temu primeren je občutek varnosti ob večjih hitrostih, kar kreteni s pridom izkoriščajo - po možnosti celo v nasprotni pas.

Da kretenizem ne pozna meja, sem v svojem delu spoznal že najmanj velikokrat. Da na kratko obnovim zadnjo zgodbo...

Pred dnevi dobimo klic kolegov z reševalne, da je na vrhniškem klancu prometna nesreča. Kolona vozil pred nami, ki je bila zverižena, "zafecljana" podolgem in počez se je začela kmalu za izvozom Brezovica - smer Vrhnika.
Vsa čast in slava našima voznikoma, ki sta voz 6 in 7 spretno zaslalomirala mimo vseh zbeganih voznikov, ki so nepravilno postavljeni - živčno manevrirali in rikvercirali, da bi naredili prostor za gasilska tovornjaka.

Pridemo na mesto. Na desni strani na odstavnem pasu avto, z močno zaletenim prednjim delom. Cca. 50m pred njim avto brez vidnih znakov poškodbe. Za ograjo ob avtu stoji ženska srednjih let s svojim otrokom - v naročju. Z roko kaže naprej, tam je bil Volvo S60 na strehi. Iz njega je lezel voznik. Ko se kolegi spravijo na pomoč vozniku Volva, greva s sodelavcem do vidno razstresene ženske za ograjo. Na prvi pogled nikomur ni nič hujšega, zverižena pločevina - odklop akumulatorjev, posutje cestišča z absorbentom, požarno varovanje. Potrebujete pomoč? Ponudimo ji ustekleničeno vodo, ki jo sprejme... pove: "Avto mi je crknil, zapeljala sem na odstavni pas... bilo me je strah, nisem vedela kaj naj naredim... za mano je ustavil moški z Volvotom, vprašal če potrebujem pomoč (očitno se dogajajo tudi čudeži - si mislim)... Povedala sem za kaj gre, moški pa je iz svojega Volva vzel trikotnik in ga nesel za svoj avto... vsedel se je nazaj v svoj avto, v tistem pa se je od zadaj vanj zaletel tisti tam... tako močno, da je Volva odneslo na drugi pas in dvignilo po konci in na streho...!" Oh... neverjetno! Kako je to mogoče? "Očitno je, da je tisti voznik prehiteval kamion po desni... in ni videl ustavljenih vozil niti trikotnika... Pa saj nevem kaj naj napišem... Kreten je imel pač srečo. Vsi so preživeli - vse skupaj pa bi lahko bilo bistveno drugače... Hvala tistemu, ki je čuval mamico in otroka ter voznika Volva, ki se je odločil pomagati. Hvala!

Upam, da ste se iz napisanega kaj naučili. Če ne vi, pa skušajte podučiti tiste, za katere ste prepričani da spadajo med kretene ali potencialne kretene. Za vsakega obstaja izbira, možnost...

Ena napačna odločitev na cesti, ena sekunda, en zavoj. To je dovolj, da se vam uniči vse.
Nič več jutranje kavice, večerov s prijatelji, izletov z družino... pa večerov z ljubljeno osebo, romantike... 
Ste pripravljeni tvegati? Ja? Potem se vidimo, ko vas bomo rezali iz pločevine.

Varno pot!