Avtor: Gašper Bizjak
21.11.2012 - Kdo pa danes rabi Gasilce? Ha?

Če ne boste verjeli naslednjim besedam, me ne moti. Saj tudi sam še vedno ne verjamem, da se je to res zgodilo.
Pa se je. Resnično, povem vam.

Pred enim letom in še nekaj mesecev sem bil na obisku, pri svojem prejšnjem delodajalcu. Takrat že kot pravi poklicni Gasilec. Pogovarjali smo se o našem delu, z vnemo sem razlagal to in ono in vsi prisotni so me poslušali. Med njimi je bil tudi moški srednjih let, ki sem ga poznal na videz, saj se je večkrat oglasil v delavnici in prinesel na popravilo kakšen motorček. Debata o gasilstvu se razvija do trenutka, ko ta omenjeni gospod izjavi bistroumno izjavo, ki jo stežka citiram: "Kdo pa danes rabi gasilce?" Hmmm. Sledi kratek premor, ker od nikogar ne bi pričakoval tako butastega vprašanja. Začudeno odgovorim, da bodimo veseli, če Gasilcev ljudje ne potrebujejo... ah, kaj bi razlagal. Če je nekdo tako zaostal... aghrr, jezen! !#"%%#

Pred nekaj dnevi, sem bil poleg voza za posredovanje na prometnih nesrečah, zapisan tudi na voz za tehnično pomoč. V zvočnikih zaslišim svoj priimek, skupaj z ukazom, da se v najkrajšem možnem času pojavim pred svojim vozilom, v intervencijski obleki. In gremo. V Šiško. Sporočili so nam, da voda iz cevi v stanovanju bloka, teče v potokih. Parkiram vozilo, vzamem orodje, s sodelavcem se odpraviva proti bloku. Voda curlja po stopnicah iz prvega nadstropja v pritličje in ven. Hudo. Povzpneva se k nesrečni lastnici, ki vpije na ves glas, stoječa v cca. 5 cm vode, ki je zalila praktično celo stanovanje. Pod gladino, se lepo vidi parket. V kuhinji, kjer je prišlo do izliva, pa zagledam - njega! Pogledam še enkrat. On je!!! Gospod, ki ne potrebuje Gasilcev! Vpije, da naj pomagamo - "Zaprite vodo, jaz je ne morem!!!!" "Prosim hitro! Jaz ne morem! Opečen sem po rokah!" In res je bil. "Popravljal" je vodovod. (na črno). Ob njegovi "strokovni usposobljenosti" je odlomil ventil na steni, za vročevod, ki pride direktno iz toplarne. Popeklo ga je po rokah, da mu je koža odstopila, vse od dlani - do komolcev... 

Ženski naročim poklicati reševalce, gospoda, ki ne potrebuje Gasilcev napotim ven. Hočemo mu nuditi prvo pomoč, vendar ne dovoli. Tudi prav. S sodelavcem se trudiva preprečiti izstekanje vroče vode. V nekaj minutah, ko najdeva glavni ventil, nama uspe. 

Pred blokom zaslišim reševalce. Gospoda, ki ne potrebuje Gasilcev, pospremimo po stopnicah v reševalno vozilo. Odpeljejo ga. S sodelavcem, s pomočjo sesalnika - odstraniva še tistih nekaj sto litrov razlite vode in se odpraviva nazaj v enoto.

No, kasneje sem izvedel, da je gospod, ki ne potrebuje Gasilcev bil v bolnici več dni, celotno zdravljenje, prevezovanje ran ipd., pa je potekalo več kot mesec dni. Upam, da je imel dovolj časa, za razmislek o Gasilcih. Je to naklučje, ali kazen božje roke? Kdo bi vedel. Vem pa, da še zdaj težko verjamem, da sem bil ravno jaz takrat v službi. In ravno jaz na tej intervenciji. Kakorkoliže, naj se sliši še tako grdo, prav mu je.