Avtor: Blanka Kroflič
21.11.2012 - Hočeš biti res kul?

Včasih se vprašam ali je kriv dan, da se vse podobnosti dogodkov in dejanj kar naenkrat nakopičijo na kup, ali sem le jaz tista, ki je celo noč trdo prespala, kar je posledica, da lažje dojemam stvari. Ko pomislim, da se podobne situacije ob istem času dogajajo tudi ljudem okoli mene vsekakor kaže na to, da nisem jaz tisti ključni člen. Ali pač? 

Včasih, ko napišem kak blog zadevo skrbno shranim in si rečem: »Ne bom. To ni gasilska tematika, ne spada zraven. Moje razmišljanje o načinu življenja in o tem kako se obnašajo ljudje ni tematika, ki bi jo morala izpostavljati.« 

Pa vendar... a je to res? Zakaj pa ne? Dejstvo je, da dobrega gasilca ne naredi samo gasilska teorija! Dejstvo je, da je dober gasilec v prvi vrsti tudi dober človek. Da se ne bomo narobe razumeli – če si gasilec še ne pomeni, da si dober človek, dober človek moraš biti, da si sploh lahko dober gasilec! Se razumemo?

Kakšen še mora biti gasilec? Pogumen. Vredu, kupim. Kaj pa je pogum? Da imaš jajca. Ok. Kaj pa, če jajc nimaš!? Se pa pretvarjaš, da jih maš in se poščiješ šefu na avtomobilsko gumo pred kopico kolegov, največjemu frajerju v šoli pljuneš v obraz in se nasmehneš sam sebi ob tem pogumnem dejanju, učitelju, ki te je videl in ti želi dati ukor pa poveš, da je njegova žena »najjača bjač« v postelji in je on edini, ki tega ne ve! Vse punce v okolici kričijo, se posmihajo druga drugi in tvoj telefonski imenik je kar naenkrat polnejši telefonskih številk potencialnih razočaranih najstnic. Bravo, stari, tako se dela! Gasilec je še kaj? Pošten. »Pošteno ti povem, da te ne maram, ker od tebe nisem dobil dobre besede, da bi dobil svojo sanjsko službo.« Pripravljen pomagati drugim. Pomagal ti bom, ker bom potem izpadel heroj, frajer in bodo punce padale name. Zato vedno, kadar grem ven za pas zataknem pozivnik in ti dam vedeti, da bom postal tvoj junak, ko me boš potrebovala. Upam, sicer, da ne bom takrat že preveč ulit, a veš bejbi, ker pač, če si gasilec ga kdaj tudi kaj popiješ. Skratka...moj beep beep te bo rešil vseh skrbi! Hik! Pripravljen se učiti. FB status: »Danes sem opravil izpit za nadaljevalni tečaj. Sam še šolo dokončam in pol se prijavim za poklicnega.« FB status 2: »Jutr pa na IG!! =)))« FB status 3: »Jebem jim mater kurbe inštruktorske, kaj bo mene on jebal, če sm se js tk učil na tečaju!« FB status 4: »Očitno nisem dovolj dober. Znanje sploh ne koristi. Izkušnje tud ne. Brezveze« Gasilski forum: »Dans sm bil na testiranju, naredu sm najboljše rezulate. Ta enota je najboljša na svetu!« Gasilski forum 2: »Pička jim m***? Pokvarjena, spet so vzeli unga ko je mel veze! Vem, vem, da sem mel najboljše rezultate. Pa tud več intervencij mam za sabo. Itak je vse podkupljeno. Vsega je kriva vlada! Ko jebe pa gasilce! Pa ka je un mel men pamet za solit!? Ka si pa misli, da je!?« Itd, itd...itd..... 
Saj človeka kar prime, da bi vzel en konček pištole in se pri priči ustrelil! Ampak takšno je dejansko stanje.... Niti najbolj razširjen slovenski hobi, takorekoč nacionalni šport - gasilstvo se ne ne more pohvaliti z veliko mero pameti! Ja, saj to je težava – nacionalni šport. Šport kamor se lahko vključi ves plevel, ki ga pri nogometu niso vzeli, ker je totalen antitalent, plevel, ki ga nočejo pri debatnem krožku, ker ne zna razmišljati s svojo glavo, .. da ne nadaljujem... to je težava! Vsakdo je lahko gasilec! Vsakdo ima pravico! Ne samo to... prosimo te, če se nam pridružiš... ti samo pridi... bomo društvo z največ člani v zvezi! Kaj dela gasilec? Ma nič, dvakrat ne leto gremo na tekmovanje, družimo se, u gasilca gremo kej spit... take. 
Prijatelj, kolega, tovariš.... NISI GASILEC! Ok!? NISI!!! Ne ti, ne tvoj kolega! Nisi gasilec, če zmoreš 30 metrov teči z dvema cevema v rokah, na koncu speti ročnik na cev in se zadreti »Prva voooooodaaa!!!« Nisi gasilec, če se upaš po koncu tekmovanja zaradi lastnega neupoštevanja pravil, prepirati s sodnikom, da je on videl narobe, kajne? Itak je sodnik kriv, ne? Nisi gasilec, če si opravil osnovni tečaj za gasilca in si na prvi intervenciji usmerjal promet! Nisi gasilec, če je tvoja baza znanja gasilskega orodja : cev, večja cev, ročnik, torbica za PP iz časa Partizanov, pritrdilec, nosilec, motorka, ključ, sesalni koš in ročnik na zasun! A razumeš kaj želim povedati? 
Najbolj izkušeni, najbolj fizično pripravljeni, najbolj z znanjem podkovani slovenski gasilci niso požrli še vsega znanja te čudovite vede. Zakaj se ti obnašaš kot, da si ga?!?!?! 
Dajte no gasilci... ugriznite se v jezik, ko vas prime, da bi se hvalili...ker vas bo enkrat res bolel ego. Lasten ego. Vsi okrog bodo pozabili vaša junaška dejanja...vas pa bo grizlo celo življenje... 

Pravi junak, pravi heroj, pravi gasilec... je časten človek! Razmišlja s svojo glavo in se drži načel in pravil. Postopa junaško vendar nikdar ne pomisli, da bi to storil zato, da ga bodo pohvalili drugi. Pravi gasilec ne pričakuje zahvale. Pravi gasilec VE, da je storil dobro delo. In, če je res storil dobro delo se bo počutil dobro in ljudje bodo to opazili, četudi ne bodo hvalili. Pravi gasilec se ne bo hvalil z lastnim znanjem ampak ga bo dal naprej. Pravi gasilec je dober človek tudi kadar se ne skriva pod uniformo. Podoba pravega gasilca ni le znanje, izkušnje ali fizična moč, odgovorno vedenje, srčnost, poštenost, iskrenost, trdna načela, odločnost... podoba pravega gasilca je skupek vsega tega in še več! Veliko več! 
Požrite vse besede, ki vam jih narekuje hudiček na levi rami, odprite svoje možgane, svoja srca in se ne pustite voditi družbi. Družba vas bo izločila. Ostali boste sami s sabo... če ne prej, se boste takrat zavedli kaj pomeni biti dober človek. Niso vsi, ki so nad vami slabi in vam želijo slabo in niso vsi, ki so pod vami blato vredno, da se ga izsuši... ker nekdo, ki je zgoraj ti lahko ponudi roko in te gor potegne... nekdo, ki je blato pod tabo se lahko izkaže za zelo rodovitno zemljo... 
Je res vredno, da sami sebi zapiramo poti gor ali dol zaradi prepičanja, ki niti ni naše lastno? Verjamem, da ni... 
Hočeš biti res kul? Zapri usta, odpri pot znanju!