Avtor: Blanka Kroflič
21.11.2012 - Pazi, modra luč!

Errr…or! Napaka!
Ne, tako: »Pazi, modra luč, ustaviiiii!!!« 
Ampak takole: »O, glej, modre luči, mirno se umakni, če ne moreš pelji tako, da ne oviraš.«

Gasilci na svojih akcijah tvegamo življenja. Čeprav nas učijo, da smo prvi, ki se moramo paziti ne moremo mimo tega, da ne damo vseh moči od sebe, ko nas nekdo potrebuje. To je kot injekcija nečesa neznanega, trans… ne znam opisati in ne morete razumeti, če ne živite kot mi…

In poleg tega, da hitimo, se trudimo in na vse moči poskušamo pomagati čimprej…se zalomi ravno tam, kjer nas najbolje vidite in slišite! Na cesti… Pa ne zaradi tega, ker bi bili slabi šoferji, imamo velike avtomobile, ker divjamo, ker je slaba in spolzka cesta, ker… ker… tisočkrat ker! Ampak zato, ker VI dragi šoferji dobesedno pošizite, ko slišite in vidite modre luči!!!

Pa saj to je za znoret! Poleg tega, da v trenutku, ko zaslišimo alarm adrenalin zraste na nevemkoliko znanstveno dokazanih procentov, poleg tega, da imamo v glavi takoj tisoče scenarijev in vprašanj, da se moramo divje hitro obleči, pomisliti kje v avtomobilu je točno določena oprema, navleči te in one rokavice, bla bla in se konec koncev prvo pripeljati na »kraj zločina«, (kar mimogrede vsi počnemo vsak ljubi dan!), le tega nismo sposobni narediti brez težav. Ker vse to kar bi naj nam omogočalo varen, pardon – varnejši in hitrejši prihod nam večkrat to ravno onemogoči.

Zakaj? Zato, ker zmrznete, ko zagledate oooogromen rdeč avto z modrimi lučmi v vzvratnem ogledalu!

In potem kaj? Se takoj umaknete? Stopite na plin, če vidite, da se ne morete umakniti? Ne!! Prižgete vse štiri utripalke in v trenutku ste kot mi, polni adrenalina in se vam sanja ne kaj narediti! Vam povem zakaj? Ker so vas v avtošoli dobesedno napsihirali, kot, da je modra luč nekaj nevarnega! Saj tudi je, če takoj ne umaknete vozila iz vozišča ali pa stopite na plin!!! Ker bo enkrat en gasilec avto ustavil in vas zvlekel izza volana!! Pretiravam…pa vendar… To je nenormalno hud pritisk na šoferja in gasilce za vami… energijo za reševanje nekoga porabi že za volanom… 

Zavedajte se, da modra luč ni namenjena ustrahovanju (no, vsaj ne modra luč na rdečem avtomobilu! =)) ! Modra luč je opozorilo, da se nekomu nekam mudi. Če se nekomu nekam mudi, je to tako, kot na avtocesti, ko hud avto za tabo, kljub temu, da pelješ 130 žmrka in teži, da se umakneš. Kaj storiš? Ja umakneš se, logično.

Kaj pa ko za tabo žmrka modra luč?

Pomeni, da se umakni! Ne ustavljaj se, ker se moramo ustaviti potemtakem tudi mi! Če se spoznaš na Formulo 1 je to grozna izguba pospeškov in posledično tudi časa.

Ne zmanjšuj hitrosti in se ne umikaj pred ovinkom! Ne moremo te prehiteti… PELJI NAPREJ hitro in seveda varno kolikor se da, ko bo čas in prostor se umakni, da švignemo mimo…

Ne ustraši se modre luči, ohrani mirno kri. Nihče ti ne bo vzel vozniškega dovoljenja, če boš pred ovinkom pospešil preko dovoljene hitrosti in s tem omogočil prvim posredovalcem hitrejši dostop. Seveda, če tega nisi storil, ko je modro luč dal belo-modri avto. =)

Skratka bistvo je – MODRA LUČ NI STRAŠILO AMPAK OPOZORILO! 

Vzemite jo resno, mogoče bo od nje enkrat odvisno vaše življenje…